Paarden / Life Coaching

Coachen met een paard is goud waard

Welkom bij Stay and Pray paardencoaching, waar je op waarde wordt geschat! Wat leuk dat jij de tijd neemt om een kijkje te nemen op onze website. Het is vast geen toeval dat je hier komt kijken, misschien loop je tegen bepaalde dingen aan, zit je met jezelf in de knoop, kom je er gewoonweg even niet meer uit, of ben je gewoon nieuwsgierig?

Samen kunnen we aan de slag met items als werken aan sterker zelfvertrouwen, angst en onzekerheid, eenzaamheid, pesten, burn-out klachten, depressie, hulp bij rouwverwerking, ontdekken en weten wie je bent, verdriet rondom scheiding, omgaan met teleurstelling, werken aan leiderschap, leren zelf keuzes te durven maken, weerbaarheid, gaven en talenten ontdekken of heb je gewoon eens behoefte aan een luisterend oor.

Wij willen jou hiermee helpen. Wellicht is Life Coaching iets voor jou. Als je wilt, kan dit met behulp van de inzet van een paard, dit noem je dan paardencoaching. Van dit bijzondere wezen kun je veel leren, zoals bewuster worden van jouw eigen lichaamstaal en het (terug) vinden van jouw eigen waarde. Dat is goud waard! Het werken met een paard maakt de sessie meer ervaringsgericht. Stay and Pray paardencoaching is zoals de naam al doet vermoeden een coachpraktijk met een christelijke identiteit.

Als deelnemer hoef je geen paardenmens te zijn om deel te nemen aan paardencoaching. Angst voor paarden hoeft ook geen belemmering te zijn. Tijdens de sessies kan er ook gekozen worden voor andere werkvormen zoals life coaching of pop-talk zonder paard. Voor meer info over pop-talk zie poptalk.nl

Wat is paardencoaching?

Bij paardencoaching denkt men al gauw aan de ontwikkeling van het paard. Er wordt gedacht dat het iets is voor paardenmensen. Toch is dit niet het geval met paardencoaching, het is bedoeld voor de ontwikkeling van de mens.

Het paard wordt ingezet als spiegel, hij laat jou en mij zien wat er in jouw onderbewustzijn afspeelt, je gevoelens, gedachten en je persoonlijkheid. Als coach doe ik de vertaalslag van het paard naar jou toe door te benoemen welk gedrag het paard laat zien. Zo kan ik jou vervolgens met gerichte coachvragen weer in beweging brengen. Op deze manier kan er bij jou weer ruimte ontstaan voor herstel en ontwikkeling.

Wat maakt dat een paard op jou als mens reageert? Een paard is een prooidier en is zich daarom altijd bewust van wat er in de omgeving gebeurt. Door deze fijngevoeligheid kan een paard risico’s inschatten en zo de veiligheid voor hem en de kudde waarborgen.
Waarom is een kudde belangrijk voor een paard? Een kudde biedt veiligheid en rust. In een kudde is het van belang dat ieder paard op de juiste plek staat, zo heb je leiders en volgers. Er wordt gebruik gemaakt van ieder zijn kwaliteiten.

Wanneer wij mensen bij een paard in de buurt komen, zal het paard ons scannen. Is het veilig, moet ik vechten of vluchten? Gaan ze mij opeten of is het oké? Als het oké is gaat het paard kijken wie jij bent, hoe het met jou gaat en of jij kan aansluiten bij de kudde. Want een kudde bestaat voor een paard niet alleen uit paarden maar ook andere wezens zijn welkom, dus gaat hij kijken of jij kunt aansluiten bij de kudde om zo de veiligheid voor iedereen te vergroten, vele ogen zien immers meer dan één paard op zichzelf!

Wanneer een paard merkt dat je niet congruent bent, dat jouw onderbewustzijn niet overeenkomt met jouw gedrag, dan zal het paard daarop reageren. Hij zal dit met zijn gedrag laten zien. Hier komen inzichten uit die we kunnen koppelen aan dagelijkse situaties.

Even voorstellen

Mijn naam is Esther Kok, geboren in 1980. Ik woon met mijn man en onze zoon in het mooie dorpje Blije in het noorden van Friesland. Het geloof en de contacten met mensen en dieren zijn erg belangrijk voor mij. Ik ben een dankbaar, enthousiast, optimistisch mensen-mens, met een gezonde dosis humor.

Als jong meisje en vrouw heb ik heftige situaties meegemaakt die littekens hebben achtergelaten. Ik ben door een proces gegaan van herstel en ben dankbaar dat ik mijn ervaringen heb kunnen ombuigen naar iets positiefs en dat ik nu van betekenis kan zijn voor een ander.

Van 2015 tot 2021 heb ik met veel plezier mijn eigen coachpraktijk gerund. In die tijd heb ik kinderen en volwassen mogen coachen zowel particulier als in samenwerking met de gemeente en verschillende hoofd aannemers. Als feedback krijg ik regelmatig terug dat anderen zich gezien en gehoord voelen en ervaren dat er waardevrij, zonder oordeel wordt geluisterd.

Al vanaf jonge leeftijd ben ik altijd actief geweest in de paarden. Ik heb jarenlang les gegeven in verschillende disciplines. Door de jaren heen heb ik mijn eigen methode ontwikkeld ‘communicatie coaching tussen mensen en paard’. Hierdoor ontstond mijn eerste beweging richting paardencoaching. In 2014 heb ik mijn Lifecoach diploma behaald.

In oktober 2019 heb ik de overstap gemaakt naar Stay and Pray. Bij Stay and Pray heb ik de life- en paardencoaching opgezet. Het kunnen inzetten van mijn kennis en ervaring, binnen een organisatie die leeft en werkt vanuit een christelijke grondslag, ervaar ik als zeer waardevol. Ik vind het belangrijk om mij in mijn vak en op persoonlijk vlak te blijven ontwikkelen.

In 2020 ben ik geslaagd voor de post-HBO Paard-en lifecoach opleiding aan de Academie voor Paard- en Lifecoaching te Huijbergen.

De afgelopen jaren heb ik verschillende beroepsgerelateerde cursussen en bijscholingen gevolgd. Verder ben ik aangesloten bij de beroepsvereniging paardencoaching V-PCN.

Ondertussen zijn er ook nieuwe paarden-coaches in opleiding, die het komende jaar het team komen versterken en ook stage zullen lopen bij Esther.

Meet onze collega's!

Spike Tinker Ruin uit 2016

Gladyss Shetlander Merrie uit 2013

Luna Tinker-kruising Merrie uit 2010

Missie!

Bijscholing voor Christelijke Paardencoaches
Toen Tirza (opleider van Academie Paard- en Lifecoaching) na het behalen van mijn praktijkexamen tegen mij zei: ‘De volgende stap Esther is leraar!’, lachte ik dat nog even weg, maar hier werd wel mijn diepe verlangen weer even aangetikt.

Het afgelopen jaar heb ik gemerkt dat er behoefte is aan bijscholing voor christelijke paardencoaches, maar dit heb ik nog niet kunnen vinden. Toen kwam bij mij de opmerking van Tirza weer naar boven; ‘leraar’. Ik ben de mogelijkheden gaan onderzoeken of ik dit zelf aan zou kunnen bieden.

Dit heeft erin geresulteerd dat wij in 2021 vanuit Stay and Pray zullen starten met het geven van bijscholing aan christelijke paardencoaches.

Intervisie voor christelijke paardencoaches
Als paardencoach is het belangrijk dat je deelneemt aan een intervisiegroep. Wat voor mij steeds belangrijker werd is een intervisiegroep die werkt vanuit een christelijke identiteit. Ik heb nog geen intervisiegroep kunnen vinden die vanuit deze visie werkt.

Daarom gaan we een intervisie groep starten voor christelijke paardencoaches. Heb jij ook interesse voor een christelijke paardencoach intervisiegroep neem dan contact op met esther@stayandpray.com.

Paarden Coaching Tarieven

Voor paardencoaching hanteren wij onderstaande tarieven voor particuliere deelnemers. Dit hangt uiteraard ook samen met de onkosten die het houden en onderhouden van paarden met zich mee brengen.

Je kunt kiezen uit een eenmalige coaching, maar ook voor een serie van bijvoorbeeld 4 of 8  coachingsessies. Bij een serie wordt vooraf een intake gehouden om een goed beeld te krijgen van items waar aan gewerkt gaat worden en deze zo efficiënt mogelijk te benaderen.

Voor wie?Losse sessie4 sessies8 sessies
Volwassenen€125,-€475,-925,-
Kinderen€85,-€320,-€620,-
Volwassenen met beperking€85,-€320,-€620,-

Sessies voor volwassenen zijn 90 minuten. Sessies voor kinderen en volwassenen met een beperking zijn 60 minuten.

We werken vanuit maatwerk, andere mogelijkheden zijn altijd te bespreken. Neem voor deelname aan paardencoaching contact op met Esther Kok via het contactformulier of via telefoonnummer 0634458955. Uiteraard kun je ook onderzoeken of paarden coaching vergoed wordt door bijvoorbeeld je ziektekostenverzekering, WMO, Jeugdwet of op een andere manier.